Blogg: Fortfarande stor potential för energieffektivisering av datacenter
Men dags att öka incitamenten
Datacentren har utmålats som bovar i debatten kring energianvändning. Visst använder våra datacenter stora mängder energi. Men i grund och botten handlar det om att vi verkligen har behov av tjänsterna som de producerar. För vi är väl inte beredda att backa digitaliseringen?
Om svaret är ”nej” är ökad energieffektivisering – och incitament för att bli effektivare – enda lösningen. För våra datacenter kan ofta både optimeras och drivas mer effektivt.
Energieffektivisering av datacenter har länge varit på agendan ur ett hållbarhetsperspektiv. I och med energikrisen har det alltmer också blivit en plånboksfråga. Om energieffektivisering var intressant innan är det nu högprioriterat. Det ser vi inte minst i de förfrågningar vi dagligen tar emot från våra kunder. Och det finns stor potential till energieffektivisering.
Tyvärr finns det inga standardlösningar, utan vi måste utgå från varje centers design och vidta åtgärder. Små och stora. Kylningen är den stora energislukaren i ett datacenter, så det är bra att börja där. Själv hoppas jag mycket på teknikutvecklingen kring vattenkylning av servrar och switchar. Men där krävs att de som utvecklar hårdvaran för dessa tar sitt ansvar och framställer utrustning som går att sänka ner i vatten. På lite kortare sikt kan mycket sparas på att se över designen kring kyllösningen och exempelvis jobba med varma och kalla gångar och på inkapsling av utrustningen.
Det finns också ofta stor besparingspotential i dimensioneringen i av datacentret. Det är inte sällan anläggningen har för stor kostym. Mer utrustning än man faktiskt behöver drar energi i onödan.
Slutligen skulle den enskilt mest energieffektiva åtgärden vara att helt enkelt flytta från det gamla datacentret till ett nytt modernt. Även om det nya inte innehåller de allra mest innovativa och avancerade gröna lösningarna har teknikutvecklingen av standardlösningar kommit långt på bara några år. En ny anläggning är automatiskt betydligt mer energieffektiv än en med några år på nacken.
Sedan 2017 har staten subventionerat uppbyggnaden av datacenter i Sverige genom en skattereduktion. I september kom Riksrevisionen med skarp kritik, som tydligt lyfte att skattesänkningen inte varit kopplad till några krav på energieffektivitet. När skattestödet nu ses över bör det gynna de aktörer som satsar på energieffektivisering.
Tillsammans med ökade energikostnader skulle ett sådant incitament bli den sista knuffen som gjorde att många datacenter äntligen tog steget och fullt ut och investerade i ny grönare teknik och smartare energieffektiva lösningar. Jag håller tummarna att det blir verklighet under 2023!
Ann Wingård, Head of Data Center and Connected Workplace