Conapto bygger ut med hjälp av Coromatic

Svenska colocation-utmanaren Conapto ska bygga ut och fördubbla kapaciteten i sitt datacenter i Sollentuna, Stockholm Nord. Även denna gång är det Coromatic som får förtroendet att designa, bygga och installera datacentrets verksamhetskritiska utrustning.

 

Utbyggnaden möjliggörs bland annat genom det kapital som blev tillgängligt när Europeiska Investeringsbanken tidigare i år förvärvade Conapto genom sin fond för investeringar i verksamheter med fokus på klimatomställning, energisäkerhet och digitalisering.

 

Conapto bygger ut med hjälp av Coromatic

 

– Vi ser fram emot att få fortsätta utveckla Conaptos verksamhet, som ligger i framkant på alla områden inte minst när det gäller hållbarhet, kommenterar Ann Wingård, affärsområdeschef för datacenter på Coromatic.

 

Conapto utökar kapaciteten i det befintliga datecentret med 2 MW och delar av kapaciteten är redan fulltecknad. Framför allt är det bolagets koncept ”Sale and lease back” som står bakom behovet att bygga ut, där Conapto köper gamla och utdaterade datahallar och ger kunden möjlighet att i stället ställa sin utrustning hos Conapto.

 

– Att ha ett klimatsmart och energieffektivt datacenter och samtidigt ha tillgång till den bästa möjliga tekniska utrustningen börjar bli en hygienfaktor för allt fler företag. Vi ser det som vårt uppdrag att möjliggöra den transformationen så enkelt och smidigt som möjligt, och därför känns det tryggt att också ha med Coromatic med oss på den här resan, säger Håkan Björklund, vd på Conapto.

 

Utbyggnaden av Stockholm Nord ska vara klar och i drift i juni 2022 och kommer, likt den befintliga anläggningen, att kopplas till fjärrvärmenätet för uppvärmning av bostäder i Sollentuna. Conaptos anläggningar är sedan 2019 helt klimatneutrala.