Coromatic kraftsäkrar Sahlgrenskas nya hybridsalar

Coromatic kraftsäkrar Sahlgrenskas nya hybridsalar i syfta att förhindra livshotande strömavbrott.

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset bedrivs omfattande högspecialiserad vård för hela Västra Götalandsregionen. När man nu bygger ett bild- och interventions-centrum, BoIC, med hybridsalar för både röntgen och operation säkrar Coromatic all kraftförsörjning för att förhindra avbrott.

Patienten ska aldrig behöva flyttas mellan salar

I de nya hybridsalarna på Sahlgrenska universitetssjukhuset ryms all nödvändig utrustning för såväl operation som röntgen. Patienten ska aldrig behöva flyttas mellan salar vilket ställer väldigt höga krav på kraftförsörjningen som kan bli livshotande om den går ner.

2013 började Coromatic, upphandlade av elentreprenören Alf Ericson Elektriska, med förprojekteringen till den verksamhetskritiska kraftförsörjningen. Leveransen blev fyra roterande 500 kW-UPS:er, en kraft motsvarande 800 villor, samt två stycken statiska batteridrivna UPS:er.

Tillsammans sätts de i system med sjukhusets övriga kraftförsörjning och säkerställer att hybridsalarna aldrig sätts ur funktion under tiden det tar för reservkraften att starta upp. Den tiden är mindre än 30 sekunder, men kan vara direkt livsavgörande.

Ytterst komplicerad kraftförsörjning

— Det här är en ytterst komplicerad kraftförsörjning som krävt en omfattande samordning. Totalansvaret har tagits av Coromatic vars erfarenhet varit viktig för att få till den säkerhet som centret kräver, säger Mikael Rydberg, teknikansvarig på Alf Ericson Elektriska.

Under mars i 2015 startade installationen av Sahlgrenskas nylevererade UPS-lösningar och kraftförsörjning, som beräknas vara färdigställt innan sommaren. BoIC beräknas vara helt färdigställt 2018.

— Sjukhus är en av de mest verksamhetskritiska anläggningarna som finns. I detta fall har det också varit särskilt komplicerade förutsättningar, men det känns tryggt att vi hittat en lösning som kommer att ge BoIC rätt tillgänglighetsnivå för sin verksamhet i framtiden, säger Thomas Wunger, Sverigechef på Coromatic.

För mer information kontakta;
Thomas Wunger
Sverigechef på Coromatic
+46(0) 733 17 38 02
thomas.wunger@coromatic.se

Mikael Rydberg
Teknikansvarig på Alf Ericson Elektriska
+46(0) 706 09 61 63
mikael@ael.se

 

Om Coromatic
Coromatic är nordisk marknadsledare på att leverera lösningar för kritiska anläggningar för att garantera verksamhetens kontinuitet. Vi ser till att våra kunder kan lita på verksamhetskritisk infrastruktur. Vi erbjuder tillförlitlig verksamhet dygnet runt, veckans alla dagar, under hela livscykeln.

Coromatic ägs av EQT tillsammans med ledningen och medarbetarna. Coromatic har 418 anställda i fyra länder och omsatte 2014 cirka 1,2 miljarder SEK. Koncernens huvudkontor ligger i Bromma utanför Stockholm.