Discovery Networks

Verksamhetskritisk infrastruktur i nytt kontor

En gigant inom realtids tv och play tjänster, globalt och i Sverige

Discovery Networks Sweden är en del av Discovery Inc., som är världsledande inom verklighetsbaserad tv och som når över 3 miljarder tittare i drygt 220 länder och territorier, på 50 olika språk. Discovery Networks Sweden omfattar följande tv kanaler: Kanal 5, Kanal 9, Discovery Channel, Eurosport 1, Eurosport 2, TLC, Animal Planet, Discovery Science, Investigation Discovery och Animal Planet HD. Discovery Networks Sweden är en av de största tv- och onlineplattformarna i Sverige med en veckoräckvidd på över 4,2 miljoner tittare linjärt och 1,7 miljoner strömmar per vecka via Dplay.

 

Livesända sportevenemang är en av företagets största styrkor och man har byggt en modern och effektiv distributionsplattform för Europa, där alla livesända sportevenemang distribueras genom tre centrala datacenter som ligger i London, Amsterdam och Paris. Lokala kommentarer, studio och marknadsföring levereras av de lokala kontoren.

 

Case study Discovery - Coromatic

 

Svenska huvudkontoret utökas med livesända sportevenemang

Företaget bestämde sig för att flytta alla teknik- och verksamhetsfunktioner för Kanal 5 och Kanal 9 till ett nytt kontor i Stockholm 2018. Coromatic fick uppdrag som totalentreprenör för att leverera Discoverys affärskritiska mekaniska och elektriska infrastruktur, installation av datarum och kablage för kontorsstruktur.

Kort efter den lyckade flytten fastslogs det att ytterligare pengar kunde sparas genom att även förlägga Eurosports verksamhet till byggnaden.

Parallellt med detta säkrade företaget de exklusiva rättigheterna till herrfotbollsligan Allsvenskan mellan 2020 och 2026. Detta innebar att rum för livesända kommentarer och en studio var en del av specifikationen för den nya kontorsbyggnaden.

Mark Ellison, chef för planering och konstruktion av tekniska lokaler på Discovery, fick i uppgift att leda byggnationen och de tekniska installationerna för studion och övriga produktionsutrymmen.

– Det blev snabbt tydligt att om vi skulle lyckas uppfylla det komplexa behovet av både ett attraktivt och välstrukturerat kontor för vår personal och tillgodose kraven på robusthet och tillgänglighet när det gäller livesänd tv så behövde vi arbeta nära våra partners, inom såväl arkitektur som teknik, för att utforma och bygga den kritiska infrastrukturen.

 

 

Case study Discovery - Coromatic

 

 

”Djup förståelse för kritiska miljöer”

– Jag blev medveten om vilken djup förståelse Coromatic har för utformning och byggnation av kritiska miljöer under utformningen av datacentret och nätverket. Deras flexibla och problemlösande attityd var ett huvudskäl till att vi kunde leverera ett mycket attraktivt kontor utan att offra den robusthet som verksamheten behöver, kommenterar Mark.

 

Komplexa kyllösningar

– När Eurosport flyttade in och vi parallellt med detta säkrade rättigheterna till Allsvenskan behövde vi bygga fem kommentatorsbås på kontoret, en fullt utrustad studio för livesändning, ett kontrollrum för att hantera sändningarna och ett ljudkontrollrum för lokal ljudredigering och för att hantera reklampauser, säger Mark.

Att få plats med allt detta i en lokal som ursprungligen hade utformats för att endast omfatta ett kontor innebar nya utmaningar för utvecklingsteamet. Coromatic hade nu blivit en integrerad del av det teamet.

– Kommentatorsbås är väldigt speciella. De består av många olika skärmar för livesända kommentarer och det kan ofta vara upp till tre personer som sitter i båset vid samma tidpunkt, vilket gör att det blir väldigt varmt. Ytterligare en utmaning var att hålla sig extremt yteffektiv och att göra rummen väldigt små, beskriver Mark.

Detta innebar att kyllösningen behövde vara väldigt effektiv och samtidigt tystgående för att inte störa de livesända kommentarerna. Coromatic tog sig an uppdraget och levererade en kyllösning som uppfyllde kraven.

Lösningen som utformades för Stockholm har sedan använts i nya byggnader i andra länder. Förutom detta utförde Coromatic alla elinstallationer till kommentatorsbåsen och de två kontrollrummen.

 

 

Case study Discovery - Coromatic

 

 

Coromatics kyllösning satte ny standardför Discovery i Europa

– Coromatic levererade en extremt innovativ kyllösning som verkligen löste problemet. Deras utformning har blivit vår standardlösning för kyla när vi bygger nya eller renoverar gamla kommentatorsbås i Europa, säger Mark.

 

För den nya specialutformade studion fick Coromatic en stor utmaning, nämligen att ta fram en kyllösning som inte bara var väldigt yteffektiv utan också uppfyllde de hårda krav som idag ställs på en modern studio. Lösningen ? Coromatic byggde upp ett kyl och luftkonditioneringssystem genom att specialbygga ett system med låg hastighet inuti studioväggens hålrum, helt dolt för ögat.

–Jag är imponerad av Coromatics höga kunskapsnivå, innovation och flexibilitet och av deras professionella sätt att driva projekt. Kylsystemet för studion är ett utmärkt exempel på detta.

 

Ett fortsatt framgångsrikt samarbete

Discovery Networks Sweden har drivit hela sin svenska verksamhet från kontoret sedan 2019 och varje vecka livesänds cirka 40 timmar sport från deras robusta anläggning. Det har inte förekommit några avbrott så här långt.

När det gäller framtiden förstärker företaget sin tillgänglighet ytterligare genom att bygga en ny lösning för reservkraft. Coromatic kommer även att leda utformningen och implementeringen av denna utmanande lösning. Mark Ellison avslutar:

– Vi har fullt förtroende för Coromatic som partner när det gäller kritiska miljöer och vi ser fram emot att fortsätta arbeta med dem.